Στα 66 εκατ. ευρώ η κερδοφορία του ομίλου της Εθνικής για το 2014

Στα 66 εκατ. ευρώ η κερδοφορία του ομίλου της Εθνικής για το 2014

Θετικός ήταν ο απολογισμός για την Εθνική Τράπεζα το 2014, καθώς, παρά την επιδείνωση των συνθηκών το τέταρτο τρίμηνο, ο όμιλος έκλεισε τη χρήση με κέρδη ύψους 66 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος βελτίωσε τις λειτουργικές επιδόσεις του ενώ παράλληλα βελτίωση σημειώθηκε και στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων.

Ωστόσο, η κερδοφορία του ομίλου ήταν αισθητά περιορισμένη σε σχέση με τα κέρδη ύψους 809 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2013. Η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι η χρήση έκλεισε με ζημίες ύψους 283 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, αποτέλεσμα των υψηλών προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και της συρρίκνωσης κατά 28% της κερδοφορίας της Finansbank στην Τουρκία. Πάντως, αν δεν συνυπολογιστούν έκτακτες προβλέψεις που πραγματοποιήθηκαν για επισφαλείς απαιτήσεις, η κερδοφορία του ομίλου ανέρχεται στα 174 εκατ. ευρώ.

Η ΕΤΕ συνέχισε να παρέχει στήριξη στην ελληνική οικονομία με τη χορήγηση νέων δανείων ύψους 0,4 δισ. το δ΄ τρίμηνο του 2014, και συνολικά 1,4 δισ. για όλο το έτος.

Ο ρυθμός δημιουργίας δάνειων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών συνέχισε να μειώνεται το δ΄ τρίμηνο. Στην Ελλάδα, τα ληξιπρόθεσμα άνω των 90 ημερών μειώθηκαν κατά 14% σε τριμηνιαία βάση στα 211 εκατ., ενώ καλύφθηκαν από τις επαναλαμβανόμενες προβλέψεις τριμήνου κατά 1,4 φορά. Αυτό σε συνδυασμό με τις πρόσθετες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις οδήγησε σε αύξηση τον δείκτη κάλυψης επισφαλειών στο 60%. Η κεφαλαιακή θέση του ομίλου παρέμεινε ισχυρή, με τον δείκτη CET 1 στο 13,6%. Με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ ο δείκτης CET 1 ανέρχεται στο 9,4%, και δεν περιλαμβάνει κεφαλαιακές ενέργειες.

Με αφορμή τα αποτελέσματα της χρήσης του 2014, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δήλωσε: «Τα θετικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, τόσο σε επίπεδο δ΄ τριμήνου όσο και στο σύνολο του έτους, επιβεβαιώνουν τις στρατηγικές επιλογές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ομίλου. Παρά την αβεβαιότητα του δ΄ τριμήνου, ο όμιλος κατάφερε να επιτύχει θετικό αποτέλεσμα ακόμα και μετά την επιβάρυνση από σημαντικού ύψους έκτακτες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις που διενεργήθηκαν το δ΄ τρίμηνο του 2014».

Το νέο Δ.Σ. της Εθνικής

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, εξέλεξε ως μέλη του την κ. Λούκα Κατσέλη και τον κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων κ. Γεωργίου Ζανιά και Αλέξανδρου Τουρκολιά. Παραίτηση υπέβαλε και ο κ. Στέφανος Βαβαλίδης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος. Μετά την εκλογή των νέων μελών, το Δ.Σ. της Εθνικής προχώρησε σε ανασυγκρότησή του, εκλέγοντας την κ. Λούκα Κατσέλη στη θέση της μη εκτελεστικού προέδρου του και τον κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται η αξιολόγηση των νέων μελών από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ. Η αξιολόγηση των δύο αναμένεται να είναι θετική, καθώς ήδη έχουν λάβει το «πράσινο φως» από την ΕΚΤ. Το Δ.Σ. της ΕΤΕ ευχαρίστησε, τόσο τον κ. Γ. Ζανιά όσο και τον κ. Αλεξ. Τουρκολιά, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην Εθνική Τράπεζα και τον όμιλό της, και ευχήθηκε στη νέα Διοίκηση επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/808626/article/oikonomia/epixeirhseis/sta-66-ekat-eyrw-h-kerdoforia–toy-omiloy-ths-e8nikhs-gia-to-2014