Τα 4 «καυτά» μέτωπα για τα εργασιακά

Τα 4 «καυτά» μέτωπα για τα εργασιακά

Συναινέσεις, συγκλίσεις και συμμαχίες αναζητούνται σε τέσσερα «καυτά» μέτωπα που θα κρίνουν την κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Μισθοί, συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος είναι από χθες στην προκρούστεια κλίνη της διεθνούς «Επιτροπής Σοφών», που συνεδριάζει στην Αθήνα. Τόσο εντός της Επιτροπής όσο και εκτός αυτής -δηλαδή, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων- αναζητούνται οι απαραίτητες συμμαχίες που θα επηρεάσουν το επίμαχο πόρισμα και την επικείμενη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, συναντάται εκ νέου σήμερα το πρωί με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) σε μια ύστατη προσπάθεια διαμόρφωσης εθνικής διαπραγματευτικής γραμμής απέναντι στους δανειστές. Επειτα και από τις επαφές της περασμένης εβδομάδας, ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, ενώ σήμερα θα δει όλους τους κοινωνικούς εταίρους με σκοπό να προκύψει η πολυπόθητη κοινή γραμμή πλεύσης και να υποβληθεί ένα ενιαίο υπόμνημα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Σημαντικό κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης είναι και ο ρόλος του ΟΜΕΔ, καθώς η πλευρά των εργοδοτών και κυρίως ο ΣΕΒ θεωρεί ότι το σύστημα της υποχρεωτικής διαιτησίας νοθεύει την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων (παρά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε συνταγματικό το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σε αυτή).

Διάσταση απόψεων
Την ίδια στιγμή το «μπρα ντε φερ» βρίσκεται σε εξέλιξη και εντός της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία πρέπει να εκδώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο πόρισμα για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, ώστε αυτές να ευθυγραμμιστούν με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ. Η διάσταση απόψεων που καταγράφεται ανάμεσα στους καθηγητές που πρότειναν οι δανειστές και αυτούς που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση προδιαγράφει την υποβολή προτάσεων κατά πλειοψηφία.

 
Τα 4 «καυτά» μέτωπα για τα εργασιακά

Οι εκπρόσωποι των θεσμών και κυρίως το ΔΝΤ έδειξαν, άλλωστε, τα… δόντια τους στέλνοντας υπόμνημα-βόμβα στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, με το οποίο άνοιξαν όλα τα «καυτά» ζητήματα της εργασιακής ατζέντας.

Ειδικότερα, οι δανειστές επιθυμούν:

• Να διατηρηθεί η επικράτηση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων και να μην επανέλθει η «αρχή της εύνοιας». Να υπερισχύουν δηλαδή οι χαμηλότεροι μισθοί που προβλέπουν οι επιχειρησιακές έναντι των κλαδικών (ευελιξία αμοιβών κ.λπ.).

• Να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, δηλαδή αυτός να ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ εμμέσως τίθεται και ζήτημα «απογύμνωσής» του από τριετίες κι επιδόματα.

• Αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις από το 5% στο 10% και κατάργηση του διοικητικού «βέτο» που διατηρεί το υπουργείο Εργασίας.

• Επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας (λοκ άουτ) στους εργοδότες.

• Παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο με κατάργηση συνδικαλιστικών αδειών και άρση της ασυλίας στις απολύσεις.

Η ελληνική πλευρά
Από την άλλη, η ελληνική πλευρά μέσω του υπουργού Εργασίας έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει θέματα εκτός ατζέντας -όπως ο 13ος και ο 14ος μισθός- ενώ επιδιώκει:

• Επαναφορά της «αρχής της εύνοιας», ώστε να υπερισχύουν των δυσμενέστερων επιχειρησιακών οι κλαδικές συμβάσεις. Σύμφωνα με το υπόμνημα που υπέβαλε το υπουργείο Εργασίας στην Επιτροπή, ο αριθμός των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων μειώθηκε από 65 το 2010 σε 23 το 2012, ενώ οι επιχειρησιακές αυξήθηκαν από 277 σε 976.

• Ο κατώτατος μισθός (με τριετίες, επιδόματα κ.λπ.) να ορίζεται από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων.

• Σεβασμός της Συμφωνίας της Γενεύης (καμία αλλαγή στα ισχύοντα) για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.

• Μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν η ελληνική πλευρά έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η διοικητική έγκριση ομαδικών απολύσεων να μεταφερθεί από τον υπουργό σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό όπως ο ΟΜΕΔ, τη στιγμή που αναμένεται και η επίμαχη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου επί του θέματος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

 

19.07.2016

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ta_4_kauta_metopa_gia_ta_ergasiaka-64418141/