Ανάσα στην αγορά από τη μείωση των επιτοκίων της Εθνικής Τράπεζας

Ανακουφίζονται περίπου 700.000 δανειολήπτες και συνολικά ο επιχειρηματικός κόσμος

Η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων δανειακών προϊόντων, αρχής γενομένης από αύριο, αναμένεται να παράσχει ανάσα στην αγορά. Πέραν των περίπου 700.000 δανειοληπτών που ανακουφίζονται άμεσα, η απόφαση αυτή της ΕΤΕ αναμένεται να έχει θετικές συνέπειες συνολικά για τον επιχειρηματικό κόσμο και κατ’ επέκτασιν την ελληνική οικονομία, με δεδομένο ότι τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς μάλιστα, την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, η ΕΤΕ ανακοίνωσε χθες τη μείωση κατά 0,25 της μονάδας, στο επιτόκιο υπερανάληψης (overdraft), τα κυμαινόμενα επιτόκια καταναλωτικής πίστης που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με το Επιτόκιο Βάσης Καταναλωτικής Πίστης, ΕΚΤ, Euribor καθώς και τα κυμαινόμενα επιτόκια για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξάλλου, η ΕΤΕ είχε προχωρήσει από τις 16 Ιουλίου σε ισόποση μείωση, κατά 0,25 της μονάδας, για τα κυμαινόμενα επιτόκια Στεγαστικών Δανείων και Στεγαστικού Ταμιευτηρίου. Σημειώνεται ότι η μείωση αυτή αφορά άμεσα 710.000 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Επιπλέον, η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25 της μονάδας έχει ήδη ενσωματωθεί στα επιτόκια των δανειακών λογαριασμών που συμβατικά συνδέονται με αυτό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Μάιο το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων διαμορφώθηκε στο 6,18%, όταν το βασικό επιτόκιο παρέμβασης του ευρώ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η τραπεζική χρηματοδότηση συνεπάγεται επιτόκιο της τάξεως του 10,32%, ποσοστό ουσιαστικά απαγορευτικό, ενώ εξίσου δυσμενείς είναι οι όροι και για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6,68%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο φθάνει το 5,84%, επίπεδα που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικής δράσης.

Ο ανταγωνισμός των τραπεζών για την προσέλκυση αλλά και τη διατήρηση των καταθέσεων «φωτογραφίζεται» ως η πηγή του κακού για τα απαγορευτικά υψηλά επιτόκια δανεισμού για επαγγελματίες και καταναλωτές των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα πάντα με την ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων (με διάρκεια μέχρι 1 έτος) διαμορφώνεται στο 4,9%, ωστόσο υπάρχουν σήμερα τράπεζες που προσφέρουν επιτόκια σημαντικά υψηλότερα του 5%, συντηρώντας έναν αθέμιτο ανταγωνισμό. Η συντονισμένη προσπάθεια αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία και την επανεκκίνησή της.

(Πηγή: http://news.kathimerini.gr)