Αυτοτελής φόρος στο εφάπαξ

Σχέδιο για τη φορολόγηση και του εφάπαξ βοηθήματος που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι αποχωρώντας από την εργασία τους επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να αυξήσει τα δημόσια έσοδα ενόψει και του κύματος αποχωρήσεων που αναμένεται στον δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Οι προτάσεις είναι οι εξής δύο: Η πρώτη πρόταση προβλέπει τη διατήρηση του αφορολόγητου με πλαφόν το οποίο μπορεί να αγγίζει το ποσό των 40.000 ή 50.000 ευρώ. Το τμήμα του εφάπαξ πάνω από το όριο θα φορολογείται με συντελεστή που μπορεί να φτάνει έως και το 45%. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι οι απώλειες για τους ασφαλισμένους δεν θα ήταν ιδιαίτερα υψηλές, αφού ο μέσος όρος των ποσών που χορηγούν τα Ταμεία Πρόνοιας κυμαίνονται από 40.000 έως 45.000 ευρώ. Μόνο που το ποσό αυτό ίσχυε πριν από τα πρόσφατα μέτρα. Με τις περικοπές που επιβάλλονται, το εφάπαξ των 45.000 ευρώ μειώνεται στο ύψος των 30.000 ευρώ. Αρα, η πραγματική απώλεια για το μεγαλύτερο τμήμα των δικαιούχων θα εξαρτηθεί από το πού θα οριοθετηθεί το πλαφόν.

Η δεύτερη πρόταση του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου με τη θέσπιση κλίμακας. Σε αυτήν την περίπτωση το εφάπαξ θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Ειδικότερα, η κλίμακα που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:

– Για εφάπαξ από 1 έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 10%.

– Από 12.001 έως 60.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 30%.

– Για ποσά άνω των 60.001 ευρώ εξετάζεται συντελεστής 45%.

Στην περίπτωση που αποφασιστεί η ανωτέρω κλιμακα χωρίς αφορολόγητο όριο, η επιβάρυνση για έναν εργαζόμενο που θα λάβει εφάπαξ ύψους 30.000 ευρώ θα ανέλθει στα 6.600 ευρώ, ενώ σήμερα δεν καταβάλλει φόρο.

Ομως, αν η φορολόγηση του εφάπαξ αποσκοπεί στην αύξηση των εσόδων για τα δημόσια ταμεία, δεν αποκλείεται να οδηγήσει ταυτοχρόνως και σε πλήρη μαρασμό τα Ταμεία Πρόνοιας. Τούτο μπορεί να προκύψει από ενδεχόμενη άρνηση των ασφαλισμένων να καταβάλουν την εισφορά του 4% ή 5% (ανάλογα με το Ταμείο) που καταβάλλουν επί χρόνια εάν διαπιστώσουν ότι για λόγους ανταποδοτικότητας δεν έχουν συμφέρον να εισφέρουν χωρίς ανταπόκριση. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να αρκεστούν στο ποσό εφάπαξ που καταβάλλεται από την επιχείρηση με τη μορφή της αποζημίωσης κατά τη συνταξιοδότηση. Εννοείται πως μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει πρωτίστως τους περίπου 54.000 συνταξιούχους που είναι εδώ και 2 χρόνια στις λίστες αναμονής για το εφάπαξ βοήθημα.

(Πηγή: http://news.kathimerini.gr)