Σήμερα συνάντηση Στουρνάρα με τραπεζίτες

Σήμερα συνάντηση Στουρνάρα με τραπεζίτες

Με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα συναντηθεί σήμερα το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών προκειμένου να διευκρινιστούν όλα τα θέματα που αφορούν στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Στόχος των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών είναι να έχουν κοινή γραμμή, να σχηματίσουν ένα αρραγές μέτωπο και να διασφαλίσουν ότι η ζημία που θα υποστούν από την πώληση ομολόγων που κατέχουν θα ισοσκελιστεί. Αυτό τουλάχιστον συμφώνησαν στη χθεσινή συνεδρίαση τόσο του προεδρείου όσο και του ΔΣ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες μετά το PSI+ κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 14 δισ. ευρώ. Αυτά τα ομόλογα έχουν αποτιμηθεί σε τιμές 20-25%, καθώς η αξία τους στη δευτερογενή αγορά είναι υποτιμημένη και η επαναγορά εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε εύρος τιμών 28-30.

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα ομόλογα εκτός της τιμής διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά έχουν και ένα ετήσιο κουπόνι 2%. Το κέρδος από αυτό το κουπόνι οι τράπεζες το έχουν προϋπολογίσει στα επιχειρησιακά τους σχέδια. Και ζητούν να ισοσκελιστεί αυτή η ζημιά.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι η επαναγορά θα μπορούσε να είναι επιτυχής και να προσφέρει ρευστότητα στις τράπεζες με την προϋπόθεση ότι η τιμή θα είναι ελκυστική. Και διευκρινίζουν ότι ελκυστικό θεωρούν εύρος τιμής στο 35 με 36 αντί του 28 με 30.

Μάλιστα, σχολίαζαν χαρακτηριστικά ότι σε διαφορετική περίπτωση τα hedge funds εξασφαλίζουν σίγουρα κέρδη από τις τοποθετήσεις τους στα ομόλογα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα πληρώσουν το «μάρμαρο». Και σημείωναν ότι δεν χάνεται μόνο η προοπτική μεγαλύτερων κερδών, εάν οι τιμές των ομολόγων φτάσουν στο 60 ή το 70, αλλά και το γεγονός ότι αφού τα ομόλογα αυτά διέπονται από το βρετανικό δίκαιο, στη λήξη τους, θα πρέπει να πληρωθούν στο ακέραιο, δηλαδή στην τιμή 100.

(Πηγή: http://www.imerisia.gr)