Τι ανατροπές φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αναζητούν τη χρυσή τομή για το αφορολόγητο των παιδιών

 

Μείζον ζήτημα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναδεικνύεται η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των παιδιών. Οι διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και του οικονομικού επιτελείου για το ακανθώδες θέμα παρέμειναν αγεφύρωτες στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε νέα σύσκεψη μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικές επιβαρύνσεις για οικογένειες με παιδιά, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες επιχειρήσεις και αγρότες. Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τα παιδιά σημαίνει ότι οι οικογένειες με τρία παιδιά και περισσότερα θα πληρώσουν επιπλέον φόρους. Από τις επιβαρύνσεις δεν εξαιρούνται και οι οικογένειες με λιγότερα παιδιά, ωστόσο είναι μικρότερες και ξεκινούν από τα επίπεδα των 21.000 ευρώ και πάνω.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματός τους με συντελεστές: 26% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.

Από το πρώτο ευρώ θα φορολογούνται και τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια με συντελεστή 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Οσον αφορά τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις εκτός από την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους (με την ίδια κλίμακα που θα φορολογηθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες) έχουμε και την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 80%.

(Πηγή: http://news.kathimerini.gr)