Στην τελική ευθεία οι ανακεφαλαιοποιήσεις

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική για το σύνολο του τραπεζικού τομέα συμπεριλαμβανομένων και των μικρών τραπεζών

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική για το σύνολο του τραπεζικού τομέα συμπεριλαμβανομένων και των μικρών τραπεζών

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Μέχρι το τέλος του μήνα όλες οί συστημικές τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει τις γενικές τους συνελεύσεις προκειμένου να περάσουν στο επόμενο στάδιο που είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Και ενώ ο αγώνας δρόμου συνεχίζεται εκτιμάται πως κάποια απτά δείγματα της περαιτέρω διαδικασίας θα υπάρξουν εντός της εβδομάδας καθώς αναμένεται οι τράπεζες να δώσουν το στίγμα τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εκτενώς με το θέμα ανακεφαλαιοποίησης του συνόλου του τραπεζικού συστήματος ασχολήθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική για το σύνολο του τραπεζικού τομέα συμπεριλαμβανομένων και των μικρών τραπεζών που θα πρέπει να εκπονηθεί από το ΤΧΣ, την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα. Κατά το ενδιάμεσο διάστημα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορεί να λειτουργούν αν το επιθυμούν και αν κριθεί σκόπιμο και ως ενσωματωτές μικρότερων τραπεζών, ενώ διευκρινιστικά είπε ότι οι μικρές τράπεζες θα μπορούσαν να εξαγοραστούν από τις συστημικές εάν αυτό κριθεί επιθυμητό.

Ο κ. Στουρνάρας έθιξε επίσης το θέμα της ρευστότητας και δήλωσε πως η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος είναι εξασφαλισμένη από τον συνδυασμό πράξεων της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος. Να σημειωθεί πως ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην ίδια συνέντευξη στην επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ύψους 20 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Σε κριτικές ερωτήσεις που δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών με αντικείμενο την εξαγορά τραπεζών από ξένου, επεσήμανε πως δυστυχώς στην παρούσα φάση το πρόβλημα είναι ακριβώς το αντίθετο, πως δεν υπάρχει δηλαδή, ενδιαφέρον από ξένους. Σημείωσε δε ιδιαίτερα για την Εθνική σε ερώτηση που του τέθηκε πως αν δεν υπάρξει ελάχιστη συμμετοχή 10%, η τράπεζα θα περάσει στο ΤΧΣ και είτε θα πωληθεί κομμάτι κομμάτι είτε θα ενδιαφερθεί να την εξαγοράσει μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού είπε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

(Πηγή: http://www.imerisia.gr)