Παροχή ρευστότητας στην αγορά

Από τη σύσκεψη του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Ελληνες τραπεζίτες

Από τη σύσκεψη του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Ελληνες τραπεζίτες

Οι τράπεζες πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά στην τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και στην ανάκαμψη της οικονομίας, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τον πρόεδρο του ΤΧΣ. Ο κ. Αντ. Σαμαράς, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, απηύθυνε προτροπή προς τους Γ. Ζανιά, Γιάννη Κωστόπουλο, Μ. Σάλλα, και Χ. Μεγάλου να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού και ρυθμίζοντας τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι τέσσερις τραπεζίτες ήταν θετικοί στην σύσταση του πρωθυπουργού, καθώς και οι ίδιοι έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει την θέση ότι τα επιτόκια δανεισμού ειδικά για τις επιχειρήσεις βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γ. Ζανιάς, στη γενική συνέλευση της τράπεζας είχε τονίσει ότι «οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν στη μετάδοση των βελτιωμένων συνθηκών της οικονομίας στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη με έμφαση στα επιχειρηματικά δάνεια και κυρίως στους δυναμικούς κλάδους».

Ο Γ. Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη, δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι το θέμα της ρευστότητας, αλλά και της αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων», ενώ μιλώντας αργότερα σε εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα τώρα», αναφέρθηκε στο θέμα των επιτοκίων υπογραμμίζοντας πως: στον ευρωπαϊκό Νότο τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά, ενώ αντίθετα στον ευρωπαϊκό Βορρά είναι ιστορικά στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οδηγεί τον ευρωπαϊκό Νότο σε πιστωτική ασφυξία με ό,τι αυτό συνεπάγεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μειώσεις
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι πρώτες μειώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο οι μειώσεις θα γίνουν σταδιακά, ώστε σε ορίζοντα 12 – 18 μηνών τα επιτόκια να έχουν υποχωρήσει κατά 1 – 1,5 μονάδα.

Εκτιμάται ότι οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από Eurobank (που είναι 100% κρατική) και θα ακολουθήσουν ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha.Στελέχη της τραπεζικής αγοράς σημειώνουν ότι τα επιτόκια διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα καθώς ενσωματώνουν το υψηλό κόστος των επισφαλειών. Δηλαδή πάνω από τρεις μονάδες του spread πηγαίνουν για να καλύψουν τον κίνδυνο του ρίσκου. Σημειώνεται ότι στο τέλος Μαρτίου το 27,5% των επιχειρηματικών δανείων ήταν «κόκκινα». Με συνολικά υπόλοιπα επιχειρηματικών δανείων στα 120δις ευρώ, δάνεια ύψους 33δις ευρώ έχουν «σκάσει».

Δάνεια
Τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια την τελευταία πενταετία της κρίσης έχουν διπλασιαστεί. Το 2008, τα επιτόκια για δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις ήταν στο 4% και χωρίς εξασφαλίσεις στο 7%. Σήμερα τα δάνεια με εξασφαλίσεις έχουν επιτόκιο 8% και χωρίς εξασφάλιση ανεβαίνει στο 13%.

Συγκεκριμένα ένα δάνειο 250.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης, διάρκειας πέντε ετών (με εμπράγματες εξασφαλίσεις), είχε επιτόκιο προ κρίσης 4% και δόση 3.700 ευρώ.

Το ίδιο δάνειο έχει τώρα επιτόκιο 8% και δόση 5.100 ευρώ. Το ίδιο ποσό δανείου -χωρίς εξασφαλίσεις προ κρίσης- είχε επιτόκιο 7% και δόση 4.950 ευρώ, τώρα το επιτόκιο έχει ανέβει στο 13% και η δόση του στα 5.700 ευρώ.

Επιτόκια
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι πρώτες μειώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο οι μειώσεις θα γίνουν σταδιακά, ώστε σε ορίζοντα 12 – 18 μηνών τα επιτόκια να έχουν υποχωρήσει κατά 1 – 1,5 μονάδα. Εκτιμάται ότι οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από την Eurobank (που είναι 100% κρατική) και θα ακολουθήσουν οι ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha.

Διαφορές
Το 2008, τα επιτόκια για δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις ήταν στο 4% και χωρίς εξασφαλίσεις στο 7%. Σήμερα τα δάνεια με εξασφαλίσεις έχουν επιτόκιο 8% και χωρίς εξασφάλιση ανεβαίνει στο 13%.

(Πηγή: http://www.imerisia.gr)