Τουρκολιάς: Ορατά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία

Αισιόδοξος ο επικεφαλής της Εθνικής κ. Τουρκολιάς

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι ορατά, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. «Είναι πλέον πολύ πιθανό το 2013 να είναι η πρώτη χρονιά, εδώ και μία πενταετία, που η ύφεση θα είναι συμβατή, αν όχι ηπιότερη, των αρχικών επίσημων προβλέψεων», σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, προσθέτοντας: «Τα επόμενα τρίμηνα θα είναι αποφασιστικής σημασίας».

————————————————————————————————————————————————————————————————————

Αποφασιστικής σημασίας τα επόμενα τρίμηνα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ

Την αισιοδοξία του για τη δυνατότητα ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας σε εκδήλωση του ομίλου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι ήδη διαφαίνονται θετικά σημάδια από το μέτωπο της βαθιάς κρίσης, που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τόνισε, η πορεία πλεύσης προς την ανάκαμψη και έναν ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις.

«Τα επόμενα τρίμηνα θα είναι αποφασιστικής σημασίας, για να μετουσιωθούν οι θυσίες μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας σε ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών» υπογράμμισε. Σημείωσε ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης έχει αναχθεί στο πλέον σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης της προόδου, καθώς και πιθανών αποφάσεων, εκ μέρους των εταίρων μας, για παροχή περαιτέρω βοήθειας, στοχεύοντας στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. «Η συζήτηση περί χρηματοδοτικού κενού», σημείωσε, «που έχει ενσκήψει τις τελευταίες εβδομάδες, δεν είναι κάτι νέο, αλλά είχε εκτιμηθεί ήδη από την αρχική δημοσίευση του Δεύτερου Προγράμματος για την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση το απαιτούμενο ποσό της τάξεως των 10-12 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 είναι εξαιρετικά μικρό -και θα μπορούσε να καλυφθεί με εναλλακτικούς τρόπους- αν συγκριθεί με τα 245 δισ. ευρώ των δύο Προγραμμάτων Στήριξης προς την Ελλάδα και τη ροή ρευστότητας από το Ευρωσύστημα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που ανερχόταν στα 80 σχεδόν δισ. ευρώ στο επτάμηνο». «Η ανάκαμψη των πρόδρομων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, (καταναλωτική, επιχειρηματική εμπιστοσύνη) άρχισε να μετουσιώνεται σε πραγματική βελτίωση της τάσης οικονομικών δεικτών, όπως η βιομηχανική παραγωγή, παραγγελίες για εξαγωγές, δείκτες δραστηριότητας και κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε σημαντικά στο -3,8%, σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με -5,6% το πρώτο τρίμηνο, ενώ εμφανίζεται σταθεροποιημένο σε τριμηνιαία βάση για πρώτη φορά από το τέλος 2009. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί στο τρίτο τρίμηνο, δεδομένου ότι η στήριξη από τις ισχυρές επιδόσεις του τουριστικού κλάδου θα συνεχίσει να είναι ισχυρή. Είναι πλέον πολύ πιθανό το 2013 να είναι η πρώτη χρονιά εδώ και μία πενταετία, που η ύφεση θα είναι συμβατή, αν όχι ηπιότερη, των αρχικών επίσημων προβλέψεων».

«Το αυξημένο και πολυδιάστατο ενδιαφέρον ξένων για επενδύσεις προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας -εκτός από το προφανές δέλεαρ των πολύ χαμηλών αποτιμήσεων- αποτυπώνει σταδιακά τη θετική επανεκτίμηση των προοπτικών της οικονομίας, δεδομένης της συνεχιζόμενης προόδου και της ουσιαστικής εξάλειψης του κινδύνου για έξοδο από το ευρώ. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι μας, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική μας θέση, να μη διαψεύσουμε αυτές τις προσδοκίες. Αντιθέτως, οφείλουμε να υλοποιήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενδεχόμενες επικουρικές προσαρμογές στον ιδιωτικό τομέα, που να παγιώνουν ένα σταθερό και ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον».

(Πηγή: http://news.kathimerini.gr)