Το ζωηρό ενδιαφέρον για τις τράπεζες και τα σχέδια του ΤΧΣ

Το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων ξένων οίκων για τις ελληνικές τράπεζες επανακάμπτει περαιτέρω μετά τις πληροφορίες που θέλουν τα οφέλη από τα business plan των ελληνικών τραπεζών να υπερκαλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από τον διαγνωστικό έλεγχο της BlackRock. Ομως η πλειοψηφία των επενδυτών εκτιμά ότι οι τιμές άσκησης των warrants των τριών ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι υψηλές και διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία ότι θα ήταν πολύ πιο πρόθυμοι να τοποθετηθούν σε επίπεδα χαμηλότερα μεν πλην όμως άμεσα και όχι ανά εξάμηνο όπως προβλέπει το πρόγραμμα των warrants.

Με την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank προ των πυλών και την πιθανότητα να προσφερθούν και σε αυτή warrants στους συμμετέχοντες για την εξαγορά των υπολοίπων μετοχών που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, το θέμα έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο μαζί με το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται ήδη έμπρακτα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Είναι χαρακτηριστικό της σπουδής για το συγκεκριμένο ζήτημα πως ένα εκ των σχεδίων που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και αυτό ενός προγράμματος επαναγοράς των warrants από το ΤΧΣ, που θα του έδινε τη δυνατότητα να πουλήσει αμέσως μετά μετοχές που αλλιώς είναι προδιαγεγραμμένες για τους κατόχους των warrants. Και να εισπράξει έτσι νωρίτερα αντί αργότερα κεφάλαια έναντι των ποσών που έχει επενδύσει στις συστημικές τράπεζες.

Τα warrants δεν είναι μετοχές -παρότι διαπραγματεύονται κανονικά στο ταμπλό σε ειδική υποκατηγορία διαπραγμάτευσης- αλλά «παραστατικοί τίτλοι» ή ουσιαστικά ένας είδος παράγωγου προϊόντος τύπου option, που δίνει στον κάτοχό τους το δικαίωμα να αποκτήσει σε συγκεκριμένη τιμή στο μέλλον μετοχές που σήμερα βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ΤXΣ.

Δηλαδή με μια συγκεκριμένη τιμή εξάσκησης λίγο υψηλότερη (κατά 3% συν μία επαύξηση 1% για κάθε χρόνο εξάσκησης) από την τιμή που έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί ένας επενδυτής να αποκτήσει δυνητικά μετοχές της Τράπεζας φθηνότερα από την τιμή που θα διαπραγματεύονται αυτές στο μέλλον αν η τιμή έχει περάσει αυτά τα προκαθορισμένα επίπεδα

Την ίδια ώρα τραπεζικοί κύκλοι εξηγούν πως η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank δεν είναι εφικτό να γίνει στα επίπεδα αποτίμησης που ανακεφαλαιοποιήθηκε από το ΤΧΣ και τα οποία ήταν κοντά στη μιάμιση φορά του book (book value), της λογιστικής αξίας, δηλαδή.

Αναφέρουν μάλιστα ενδιαφέρον σε επίπεδα κοντύτερα στο 0,5 του book value. Σημειώνεται πάντως πως η απορρόφηση του Τ.Τ. και της Proton Bank από τη Eurobank βελτίωσε το κόστος κτήσης των μετοχών του ενοποιημένου ομίλου. Επιπλέον εκτιμάται ότι μπορεί να αντισταθμιστεί η όποια υποαξία από την προσφορά warrants με συγκεκριμένους όρους προς τον σκοπό αυτό.

Εάν η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank προχωρήσει με αυτά τα δεδομένα είναι φυσικό και οι υπόλοιπες τράπεζες και μέτοχοι να αξιώσουν ανάλογες δυνατότητες. Και η πίεση προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως εκδηλώνεται ήδη. Πλην όμως ούτε το ΤΧΣ, ούτε η κυβέρνηση ούτε ακόμα περισσότερο η τρόικα δείχνουν να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Επισπεύδουσες είναι βέβαια οι τράπεζες αλλά και το ΤΧΣ το οποίο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί οφείλει να ιδιωτικοποιήσει έστω και εν μέρει τη Eurobank έως τα τέλη του πρώτου τετράμηνου.

Το όλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες τροφοδοτεί η διευρυμένη αίσθηση στο εξωτερικό πως η οικονομία τείνει να ανακάμψει και το γεγονός πως οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τις εξοικονομήσεις από τα business plans των τραπεζών που κατατέθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου να υπολογίζονται στα επίπεδα των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και τις ανάγκες για κεφάλαια που προκύπτουν από τον διαγνωστικό έλεγχο της Black Rock στα επίπεδα των 5,5 δισ. ευρώ περίπου. Κάτι που απομακρύνει τον κίνδυνο για ενδεχόμενο νέο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου που κάποιοι πιθανολογούσαν νωρίτερα φέτος.

(Πηγή: http://news.kathimerini.gr)