Τράπεζες: Έτσι λύνεται ο γόρδιος δεσμός του νομοσχεδίου

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές επιλογές και οι πιθανότητες κάλυψης των αναγκών από ιδιώτες. Αυτό είναι το σημείο που φαίνεται πως… έκλεισε τον φάκελο «νομοσχέδιο ανακεφαλαιοποίησης», αλλά και το σημείο που ορίζει την τύχη της ΑΜΚ της Eurobank.
 
Σχετίζεται επίσης, με την επιστολή που έστειλε ο κοινοτικός επίτροπος Ανταγωνισμού, κ. Χ. Αλμούνια το Σαββατοκύριακο, με την οποία επισήμαινε ότι στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες περί κρατικής βοήθειας.
 
Χθες το βράδυ κορυφαία στελέχη του ΤΧΣ δήλωναν ότι συζητήθηκαν μικρές αλλαγές στο νομοσχέδιο και ότι είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί στη Βουλή ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, καθώς όπως σημείωσαν είναι έτοιμο στο μεγαλύτερο μέρος του.
 
Όπως, εξάλλου, ανέφερε το Capital.gr, η “παρέμβαση” της κυβέρνησης είχε αποτέλεσμα, καθώς οι διοικήσεις του ΤΧΣ και της Eurobank χαμήλωσαν τους τόνους, αφού πρώτα έλαβαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις. Γιατί βασική προτεραιότητα της διοικητικής ομάδας της Eurobank είναι η είσοδος επενδυτών στο μετοχολόγιό της και η επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από την πλευρά της η διοίκηση του ΤΧΣ θέλει να διασφαλίσει ότι δεν προκύπτουν νομικές ευθύνες από τη διαδικασία.
 
Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει σύγκλιση τόσο μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας, όσο και μεταξύ… αντίρροπων δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας. Κατά συνέπεια το νέο πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση πλησιάζει όλο και περισσότερο στη Βουλή. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω ενός νομοσχεδίου “σκούπα” είτε ως ανεξάρτητο νομοσχέδιο. Θα εξαρτηθεί από το αν η συμφωνία με την Τρόικα είναι συνολική. “Αν κάποια από τα θέματα που διαφωνούμε μετατεθούν χρονικά, τότε ο νόμος για το ΤΧΣ πρέπει να πάει μόνος του στη Βουλή άμεσα γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν”, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη διαδικασία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παράγοντες που επίσης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ήταν η ανακοίνωση των stress tests με το «οκ» της ΕΚΤ και η άμεση αντίδραση από Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς, οι οποίες προχωρούν σε κάλυψη των αναγκών με ίδια μέσα. Γιατί όπως προαναφέρθηκε, η Τρόικα θέλει να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία που θέλει το ΤΧΣ να καλύπτει μέρος των αναγκών μόνο αν έχουν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές.
 
Εξάλλου, προαπαιτούμενο ή όχι για την εκταμίευση της δόσης, η αλλαγή του νόμου θεωρείται από την αγορά “προαπαιτούμενο” για την ομαλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης και της ταχύτερης ιδιωτικοποίησης των συστημικών τραπεζών. Γιατί το επίμαχο νομοσχέδιο θα προβλέπει την διενέργεια αυξήσεων κεφαλαίου σε «δίκαιες» τιμές, ήτοι χαμηλότερες από αυτές στις οποίες ενίσχυσε το ΤΧΣ τους συστημικούς ομίλους πέρσι το καλοκαίρι.

Το θέμα της τιμής και το πως αυτή θα καθοριστεί αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το μοναδικό σημείο που μένει να ξεκαθαρίσει για να ολοκληρωθούν ακόμη και οι τελευταίες λεπτομέρειες του νόμου. Ενός νόμου που έχει αρχίσει να δημιουργείται από πέρσι το καλοκαίρι αλλά δέχτηκε σειρά τροποποιήσεων μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Τα στελέχη της Τρόικας δεν απέκλεισαν τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, αλλά μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανότητες να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές. Αυτό που στην ουσία επιβάλει η DGCom είναι να μπουν πρώτα ιδιώτες και μετά το Ταμείο.

(πηγή: http://www.capital.gr/)