Deal Εθνικής – Eurobank

Deal Εθνικής – Eurobank

Οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σχήμα και οποιαδήποτε αλλαγή μόνο επιζήμια για την οικονομία της Ελλάδος θα είναι….
Θα περίμενε κανείς, ένα τραπεζικό deal που καταδικάστηκε από την Τρόικα, καταδικάστηκε, από την DGCom, καταδικάστηκε από την ΤτΕ, καταδικάστηκε από την χρηματιστηριακή αγορά και τους μετόχους, ένα deal στρατηγικά και πρακτικά αποτυχημένο όπως η συγχώνευση Εθνικής και Eurobank….ότι θα είχε εγκαταλειφθεί οριστικά και αμετάκλητα.
Παραδόξως όμως Λάτσης, Τουρκολιάς με την στήριξη του Στουρνάρα όπου όλοι αυτοί αποτελούν κοινή ομάδα προσπαθούν να αναστήσουν το νεκρό deal κόντρα σε κάθε λογική, κόντρα στο εθνικό συμφέρον. 
Ορισμένοι κύκλοι θεωρούν ότι αν παρουσιαστεί ως deal πρωτοβουλίας μετόχων π.χ. αν προτείνουν στο Fairfax που είναι ο βασικός μέτοχος της Eurobank μια καλή σχέση ανταλλαγής οι καναδοί θα δελεαστούν. 
Προφανώς και αν ανοίξει ένα τέτοιο θέμα σίγουρα και η Alpha bank θα δείξει ενδιαφέρον για την Eurobank στην λογική της ανταλλαγής μετοχών, ωστόσο αυτό που πρέπει να απαντηθεί είναι με βάση τα stress tests και εφόσον προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, μπορεί να υπάρξει deal μεταξύ των τραπεζών και μια νέα συγχώνευση θα είναι προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας; 
Η πρόσφατη εμπειρίας μας απέδειξε, όχι απλά έδειξε αλλά απέδειξε ότι ένα deal μεταξύ συστημικών τραπεζών θα είναι επιζήμιο για την εθνική οικονομία για τους εξής λόγους. 
1)Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο βαθμό υπερσυγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη καθώς οι 4 τράπεζες ελέγχουν το 95% της τραπεζικής αγοράς όταν οι 4 μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες ελέγχουν το 55% με 56%.
2)Οι 4 συστημικές τράπεζες δημιουργήθηκαν καθώς μέσω της μεγάλης ιστορικής συγκέντρωσης, ουσιαστικά πρόκειται για δημιουργία του ελληνικού banking, σχετικά ισότιμες τράπεζες δύο περί τα 100 δισεκ. ενεργητικό και άλλες δύο περί τα 75 δισεκ. ευρώ. 
Ο σκοπός ήταν μετά την εθνική τραγωδία της χρεοκοπίας να δημιουργηθούν 4 σχετικά ισότιμες τράπεζες. 
3)Η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ακύρωσε το πρώτο deal και ορθά γιατί δεν είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια τράπεζα με 185 δισεκ. ενεργητικό δηλαδή μια τράπεζα όσο το ΑΕΠ της Ελλάδος. 
Αν η τράπεζα αυτή αντιμετωπίσει στο μέλλον πρόβλημα, η συστημική ευστάθεια της Ελλάδος θα καταρρεύσει. 
Ορθά λοιπόν η DGCom ακύρωσε το deal ως επικίνδυνο για την εθνική οικονομία της Ελλάδος. 
4)Η ΕΚΤ αναλαμβάνει τον έλεγχο των 125 μεγαλύτερων τραπεζών και μεταξύ αυτών και των 4 ελληνικών συστημικών. 
Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής θα επιτρέψει η ΕΚΤ νέα συγκέντρωση στο ελληνικό banking; 
Αποκλείεται αναφέρουν αξιόπιστες πηγές καθώς η ΕΚΤ επιδιώκει οι τράπεζες να μειώσουν το ενεργητικό τους ειδικά οι μεγάλες. 
5)Όσοι απεργάζονται σχέδια νέας συγκέντρωσης στο banking δεν έχουν στόχο το όφελος της εθνικής οικονομίας αλλά το ιδιοτελές όφελος τους. 
Τέτοια σχέδια πρέπει να εγκαταλειφθούν καθώς η λογική τα έχει εγκαταλείψει.
Οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σχήμα και οποιαδήποτε αλλαγή μόνο επιζήμια για την οικονομία της Ελλάδος θα είναι….
ΠΗΓΗ :  www.bankingnews.gr