Τράπεζες: «κλειδώνει» παράταση ενός μήνα για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις για το μέλλον της Emporiki Bank

Παράταση τουλάχιστον ενός μήνα αναμένεται να δοθεί για τη δημοσιοποίηση των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων των τραπεζών, καθώς το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ανταποκρίνεται θετικά στο σχετικό αίτημα που έχουν υποβάλει οι τράπεζες. Την πληροφόρηση αυτή έχουν ήδη μεταφέρει σε ξένους επενδυτές κατά τις επαφές που διενεργούν στο εξωτερικό, αναμένοντας την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης εντός των προσεχών ημερών. Η σκοπιμότητα της παράτασης συνδέεται με τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που είναι σε πλήρη εξέλιξη και χωρίς την ολοκλήρωση των οποίων οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίζονταν υποκεφαλαιοποιημένες. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που αποτελεί κομβικό σημείο της ανακεφαλαιοποίησης, συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole, το οποίο έχοντας αξιολογήσει τις προσφορές που έχουν κατατεθεί από την Alpha Bank, την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Emporiki Bank.

Οι Γάλλοι έχουν υποχρεωθεί από τις εποπτικές αρχές να ανακεφαλαιοποιήσουν την Emporiki προκειμένου να πετύχουν την αποδέσμευσή τους από τη χώρα μας. Σύμφωνα με τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, θα χρειαστούν 2,5 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τους αναλυτές, η Emporiki θα πρέπει να ενισχυθεί με τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί αποτελεσματικά. Οποια από τις τρεις μεγάλες τράπεζες αποκτήσει την ανακεφαλαιοποιημένη Emporiki Bank αφενός θα ενισχύσει αποφασιστικά το μέγεθός της στην τραπεζική αγορά, ενώ θα ωφεληθεί και από τα πρόσθετα κεφάλαια που θα εισφέρει η Credit Agricole.

Στο τέλος του 2011 η Emporiki Bank είχε ενεργητικό ύψους 21 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις έφταναν τα 19 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις τα 11 δισ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ενεργητικό ύψους 104 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 70,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις 57,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα η Eurobank έχει ενεργητικό 73 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 50 δισ. ευρώ, καταθέσεις 31 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank διαθέτει ενεργητικό 57 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 48 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 27 δισ. ευρώ. Το όφελος της Credit Agricole από την αποδέσμευσή της από την Emporiki είναι κυρίως ότι θα απελευθερώσει τα κεφάλαια που έχει χορηγήσει στη θυγατρική της ως ρευστότητα, το ύψος των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει τα 5 δισ. ευρώ. Πρακτικά ο γαλλικός όμιλος θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Emporiki Bank, ενώ το ποσό που θα περισσέψει θα το ανακτήσει. Οι αποφάσεις για τη θυγατρική της Credit Agricole στην Ελλάδα, απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς εκτός από το μέλλον της Emporiki, θα κρίνουν και το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα απαιτηθούν για τον τραπεζικό όμιλο που θα επιλεγεί για την απόκτηση της γαλλικής τράπεζας.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα επιταχυνθεί εντός του Σεπτεμβρίου και μετά την ATEbank και την Emporiki Bank, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και στις μικρότερες τράπεζες. Τα χνάρια της Credit Agricole θα ακολουθήσει άλλωστε σύντομα και ο δεύτερος τραπεζικός γαλλικός όμιλος που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, η Societe Generale, που ελέγχει τη Geniki Bank.

Σημειώνεται ότι μετά τη διάσπαση της ATEbank σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος στην Πειραιώς, ο όμιλος Πειραιώς ενισχύει τη θέση του και το σύνολο του ενεργητικού (pro forma) του νέου σχήματος ανέρχεται σε 74 δισ. ευρώ, των καταθέσεων σε 35 δισ. ευρώ και των χορηγήσεων μετά τις προβλέψεις σε 44 δισ. ευρώ. Το προσωπικό του ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζομένους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, από τα οποία τα 792 στην Ελλάδα.

Στη διαδικασία εξαγορών και συγχωνεύσεων συμμετέχουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς που έχουν κριθεί βιώσιμες και οι οποίες, γι’ αυτό τον λόγο, έχουν λάβει ήδη 18 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, στο πλαίσιο της πρώτης δόσης της κεφαλαιοποίησης που υλοποιήθηκε ήδη. Η δεύτερη δόση προβλέπει επιπλέον 25 δισ. ευρώ και οι πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης αποσκοπούν στον περιορισμό των απαιτούμενων κεφαλαίων, προκειμένου να επαρκέσουν τα χρήματα που έχουν διατεθεί για το τραπεζικό σύστημα μέσω του Ταμείου. Ο δεύτερος παράγοντας που θα κρίνει το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων για το τραπεζικό σύστημα είναι η έκθεση της Deloitte & Touche που έχει οριστεί από το ΤΧΣ για να προσδιορίσει τις προβλέψεις που θα χρειαστεί να λάβουν οι τράπεζες για την κάλυψη των επισφαλειών τα προσεχή χρόνια.

(Πηγή: http://news.kathimerini.gr)