Η ημέρα ξημέρωσε με την Κύπρο σε «αποκλεισμό»

Χωρίς κανένα ουσιαστικό βήμα στην εύρεση “λύσης” κατέληξαν οι χθεσινοβραδινές άτυπες τηλεδιασκέψεις των αρμόδιων επιτροπών του Eurogroup.

Από την πλευρά διπλωματικών κύκλων στις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι “η ημέρα ξεκινά σήμερα με την Κύπρο αποκλεισμένη προς το παρόν από ορατές λύσεις”: Η τρόικα έχει εντολή να επιμείνει ότι η Κύπρος πρέπει να καλύψει το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος με κεφάλαια που βρίσκονται ήδη μέσα σε αυτό (καταθέτες, μέτοχοι), η Ρωσία έχει αποδεχθεί την εμπλοκή της στην “διάσωση” αλλά ζητά με σταθερό τρόπο “ανταλλάγματα” που η Ευρωζώνη δεν δέχεται, η Ελλάδα έχει περιορισθεί σε ένα ρόλο θεατή με μόνη “αρμοδιότητα” την εύρεση “λύσης” για τα κυπριακά τραπεζικά δίκτυα που λειτουργούν εντός της χώρας…

Και από τις τρεις πλευρές οι τελευταίες 12 ώρες δεν έχουν γνωρίσει κανένα νέο στοιχείο που να επιτρέπει εκτιμήσεις για τον χρόνο που θα μπορούσαν να παρθούν τελικές αποφάσεις.

Παρόλα αυτά, κυβερνητικά στελέχη εμπλεκόμενα στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης αναφέρονται στη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ένα επιπλέον ανελαστικό σημείο στις εξελίξεις είναι το πότε το ΔΣ της ΕΚΤ θα εκτιμήσει ότι οι συνθήκες στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν επιτρέπουν την συνέχιση της λειτουργίας του ELA για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών. Και αυτό έχει όριο την επόμενη Πέμπτη όταν το Συμβούλιο θα συγκληθεί στην τακτική του συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη.

Την ίδια στιγμή πάντως στην Κυπριακή πρωτεύουσα γίνονται προσπάθειες για να διαμορφωθεί σε αποδεκτή από την τρόικα μορφή η πρόταση για μείωση του “κουρέματος” των καταθέσεων με την βοήθεια της συμβολής της Εκκλησίας, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των “εθνικών” αποθεμάτων χρυσού της ΚτΚ.

Η σχετική πρόταση είναι σε γνώση της τρόικας, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει οριστική απάντηση πριν από την νομιμοποίησή της από τα κυπριακά θεσμικά όργανα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του Capital.gr, η τρόικα κατ’ εντολή της Ευρωζώνης, δεν πρόκειται να δεχθεί πρόταση η οποία θα απέχει από το να υποχρεώνει τους καταθέτες να υποστούν μέρος του κόστους διάσωσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Επειδή όμως το κόστος αυτό αφορά κατά βάση ρωσικής προέλευσης κεφάλαια, η “λύση” περιπλέκεται γιατί ούτε η Ευρωζώνη ούτε η Ρωσία είναι έτοιμες να προβούν σε ρήξη σχέσεων, πολύ περισσότερο μάλιστα που στην υπόθεση της Κύπρου έχει “μπλεχτεί” το στοιχείο ελέγχου και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Αν. Μεσογείου.

(Πηγή: http://www.capital.gr)

Πηγή:www.capital.gr

()