Μειώθηκε το χρέος, αλλά… στέρεψαν τα ταμειακά διαθέσιμα

Μειώθηκε το χρέος, αλλά… στέρεψαν τα ταμειακά διαθέσιμα

Μείωση του χρέους λόγω επιστροφής των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αύξηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (μέσω εντόκων γραμματίων και repos) και σημαντική μείωση των ταμειακών διαθεσίμων, είναι οι αλλαγές που προέκυψαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στην εικόνα του δημόσιου χρέους και της διαχείρισής του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), στο τέλος Μαρτίου το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στα 312,7 δισ. ευρώ από 324,1 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2014. Δηλαδή, μέσα σε ένα τρίμηνο το χρέος μειώθηκε κατά 11,4 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό προήλθε ως εξής:

1. Η Ελλάδα επέστρεψε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) τα ομόλογα που είχε στην κατοχή του το ΤΧΣ αξίας 11 δισ. ευρώ. Αυτομάτως, το χρέος μειώθηκε κατά 11 δισ. ευρώ.

2. Στο πρώτο τρίμηνο του 2015 η χώρα αποπλήρωσε υποχρεώσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και σε ομόλογα που δεν είχαν ενταχθεί στο PSI, συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ ήταν προς το Ταμείο). Οπότε το χρέος μειώθηκε αντιστοίχως.

3. Στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε ο δανεισμός της γενικής κυβέρνησης κατά 2,7 δισ. ευρώ. Δανεισμός που προήλθε από τα έντοκα γραμμάτια κατά 500 εκατ. ευρώ (ανήλθαν στα 14,9 δισ. ευρώ) και από τα repos (βραχυπρόθεσμος δανεισμός από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα) κατά 2,2 δισ. ευρώ. Συνολικά, στο τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση είχε δανειστεί μέσω repos το ποσό των 9,8 δισ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2014 το αντίστοιχο ποσό ήταν 8,6 δισ. ευρώ.

Ολα τα παραπάνω οδηγούν στη μείωση του μεγέθους του δημόσιου χρέους κατά 11,4 δισ. ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο. Βέβαια, στην πράξη η μείωση αυτή είναι σχηματική, καθώς αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην επιστροφή των ομολόγων του ΤΧΣ στον EFSF.

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί η δραματική μείωση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους. Στο πρώτο τρίμηνο του 2015 η κυβέρνηση χρησιμοποίησε 1,7 δισ. ευρώ από το κρατικό «ταμείο», αφήνοντας διαθέσιμα μόλις 796,5 εκατ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2014 τα διαθέσιμα της Ελλάδας ήταν 2,5 δισ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει ότι τα κρατικά ταμεία είναι στο «κόκκινο» από τον Μάρτιο και επιβεβαιώνει την έλλειψη ρευστότητας για την καταβολή ακόμα και των βασικών υποχρεώσεων της χώρας.

Παράλληλα, εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο σήμερα όλοι υποστηρίζουν ότι οι πηγές χρηματοδότησης των κρατικών υποχρεώσεων έχουν εξαντληθεί. Από το τέλος Μαρτίου έως τώρα, έχουν αυξηθεί τα repos (που αποτελούν τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης της χώρας) και πλέον έχουν εξαντληθεί και οι δυνατότητες του βραχυπρόθεσμου δανεισμού από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/816156/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/meiw8hke-to-xreos-alla-stereyan-ta-tameiaka-dia8esima

21.05.2015