Στο στόχαστρο των δανειστών τα θέματα ταμπού: Συντάξεις και εργασιακά

Στο στόχαστρο των δανειστών τα θέματα ταμπού: Συντάξεις και εργασιακά

Είναι τα πιο ευαίσθητα σημεία της διαπραγμάτευσης. «Κόκκινες γραμμές» και «ταμπού» για την Ελλάδα. Αλλά οι δανειστές επιμένουν. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τα εργασιακά ζητήματα είναι τα βασικά θέματα στα οποία σκοντάφτουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα για να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» αφού ο χρόνος πιέζει και πλέον δεν υπάρχει περιθώριο για πισωγυρίσματα, γράφει ο ξένος τύπος, αναπαράγοντας τις πληροφορίες για μια πιο «light» συμφωνία με τους δανειστές.
Στο στόχαστρο των δανειστών τα θέματα ταμπού: Συντάξεις και εργασιακά
Αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να δεσμευτεί σε ικανοποιητικό βαθμό για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, οι πιστωτές μπορεί με τη σειρά τους να δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια στις απαιτήσεις τους για περιορισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg.

«Το συνταξιοδοτικό μοιάζει μη βιώσιμο και χρειάζεται μεταρρύθμιση. Αν δεν το μεταρρυθμίσεις και θες ελάφρυνση χρέους, στην ουσία ζητάς από τους εταίρους να χρηματοδοτήσουν ένα μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα» λέει ο Guntram Wolff, διευθυντής του Bruegel.

Οι διαβουλεύσεις για τις συντάξεις, τους μισθούς και άλλα ακανθώδη ζητήματα, συνεχίζονται καθώς ορισμένοι ευρωπαίοι ιθύνοντες, όπως ο επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, αφήνουν να εννοηθεί ότι μια συμφωνία είναι εφικτή, αναφέρει το Bloomberg, επαναδημοσιεύοντας την εκτίμηση Γερμανού αξιωματούχου ότι μια τελική συμφωνία με την Ελλάδα μπορεί να περιλαμβάνει μόνο το ένα τρίτο των προηγούμενων κυβερνητικών δεσμεύσεων για αλλαγές στην οικονομική πολιτική.
Οι πιστωτές δεν δέχονται την αύξηση του κατώτατου μισθού στα προ του 2012 επίπεδα, αλλά μπορεί να είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο μιας σταδιακής αύξησης, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι οι μέχρι στιγμής δηλώσεις δείχνουν ότι ένας συμβιβασμός για τον κατώτατο μισθό δεν αποκλείεται, αν δεν υπάρξει εναλλακτική λύση.
Στο εργασιακό αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να ξεκινήσει και πάλι τις συζητήσεις για τον συγκεκριμένο τομέα, έτοιμη για παραχωρήσεις. Ειδικά το εργασιακό, γράφει η εφημερίδα, θεωρούνταν θέμα ταμπού για την Αθήνα. Μετά και την κατάθεση νέας πρότασης μεταρρύθμισης από την ελληνική πλευρά, έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.
«Μόνο όταν συμφωνηθεί ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα μπορεί να αναμένει την εκταμίευση της δόσης του δανείου ύψους 7,3 δισ. ευρώ».
Η εφημερίδα κάνει λόγο και για την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες.
«Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδρίασαν για άλλη μια φορά την Τετάρτη για την περαιτέρω ενίσχυση ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας». Η Αθήνα φέρεται να έχει ζητήσει αύξηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ της έκτακτης ρευστότητας.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64190332

21.05.2015