Ανοικτή η διαπραγμάτευση για εισφορές και ομαδικές απολύσεις

Σε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας παραπέμπεται η εξεύρεση λύσης για τα δύο κρίσιμα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί το υπουργείο Εργασίας: τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες και την περαιτέρω απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών, δεν υπήρξε συμφωνία.

Τις δύο πλευρές, φαίνεται να χωρίζει το χρονοδιάγραμμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, το αν θα υπάρξει μείωση και για τους εργαζόμενους και όχι μόνο για τους εργοδότες, όπως προβλέπει το μνημόνιο και φυσικά το πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί αυτή η μείωση των εισφορών.

Στο επίκεντρο, βρίσκεται επίσης, το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και το υπουργικό δικαίωμα άσκησης βέτο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να καταργηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιστεύει ότι μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση. 

(πηγή: http://www.naftemporiki.gr )