Η ΤτΕ ανακοινώνει τα stress tests

«Παίρνει επάνω της» το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών η Τράπεζα της Ελλάδος και προχωρά στην ανακοίνωση, έως την Παρασκευή, των αποτελεσμάτων των stress tests, παρά τη σημαντική διάσταση απόψεων που διαπιστώθηκε και στη χθεσινή -δεύτερη- συνάντηση του διοικητή Γιώργου Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η ΤτΕ ως επόπτης έχει την ευθύνη να ορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου και θα δημοσιοποιήσει με πλήρη διαφάνεια και τεκμηρίωση την έκθεση ανακεφαλαιοποίησης και το report της BlackRock, επισημαίνουν πηγές της κεντρικής τράπεζας.

Η τρόικα, με διαφορετικό πάντως βαθμό έντασης από κάθε μέρος της, επέμεινε στην εκτίμηση για κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 8,5 με 9 δισ. ευρώ, χωρίς στην ουσία να διατυπώσει αντιρρήσεις επί της μεθοδολογίας ή άλλων παραμέτρων της αξιολόγησης.

Επόμενο βήμα για την Τράπεζα της Ελλάδος είναι η δημοσιοποίηση της έκθεσης, που εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες σε ποσό μεταξύ 5,8 και 6,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΤτΕ ταυτόχρονα και η πλήρης έκθεση 70 σελίδων για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης των αγορών που θα έχουν την ευκαιρία να κρίνουν τα δεδομένα.

Μεθοδολογία

Η ΤτΕ μένει σταθερή στην αποτίμηση που έχει πραγματοποιήσει με βάση τη μεθοδολογία και τις παραδοχές που έχουν περάσει από τον έλεγχο τριών εξειδικευμένων οίκων, κατ’ αρχάς της BlackRock και στη συνέχεια της Rothschild και της Ernst & Young.

Παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες τεχνικά κλιμάκια της τρόικας με στελέχη της ΤτΕ δεν υπήρξε σύγκλιση, ενώ στη χθεσινή, περίπου μιας ώρας, συνάντηση με το διοικητή της ΤτΕ ο Π. Τόμσεν, εκπροσωπώντας το ΔΝΤ, επέμεινε χωρίς επιμέρους επιχειρηματολογία στην εκτίμηση για 8,5 με 9 δισ. ευρώ, ενώ οι Μ. Μορς από πλευράς της Ε.Ε. και Κ. Μαζούχ έπαιξαν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, με τον πρώτο να δηλώνει άγνοια για τα τραπεζικά και το δεύτερο να είναι θετικότερα διακείμενος στις απόψεις της ΤτΕ, σημειώνοντας ότι είναι η εποπτική αρχή.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Είναι ενδεικτικό ότι ειδικά το ΔΝΤ, το οποίο διατυπώνει και τις ενστάσεις, δεν έχει δώσει σε καμιά φάση της αξιολόγησης που διαρκεί εδώ και μήνες επισήμως ούτε ένα νούμερο, αν εξαιρεθούν διαρροές όπως στους «Financial Times», επισημαίνουν στελέχη που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια.

Ερωτηματικό παραμένει εάν η αντίθεση από πλευράς του Ταμείου οφείλεται στη σύνδεση των τραπεζικών με τη γενικότερη διαπραγμάτευση, όπως συνέβη από τα τέλη Νοεμβρίου όταν η τρόικα αρνούνταν χωρίς συγκεκριμένη επιχειρηματολογία να δώσει το πράσινο φως για τις ανακοινώσεις. Αύριο Πέμπτη αναμένεται ενημέρωση των συστημικών τραπεζών από την ΤτΕ για τα τελικά μεγέθη και το αργότερο την Παρασκευή θα δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο της έκθεσης.

Οι ανάγκες

Στην πρώτη ενημέρωση που είχε γίνει από την κεντρική τράπεζα, οι κεφαλαιακές ανάγκες υπολογίζονταν στα 2,7 δισ. ευρώ για τη Eurobank και σε 2 με 2,3 δισ. ευρώ για την Εθνική, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς είχε οριακές ανάγκες και μηδενικές η Alpha Bank. Μεσολάβησε η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τραπεζών και ΤτΕ με αντικείμενο την αποτίμηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης και αύριο αναμένεται η ανακοίνωση των οριστικών μεγεθών.

Η πλευρά των τραπεζών, η οποία διατυπώνει δυσφορία για τους χειρισμούς της τρόικας, θεωρεί βήμα προς τα εμπρός για τον κλάδο την ανακοίνωση των stress tests, αφού θα απελευθερώσει πρωτοβουλίες τόσο για κινήσεις αναδιάρθρωσης όσο και για το σχεδιασμό που αφορά την πιστωτική επέκταση, ενώ ειδικά για τη Eurobank θα ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση κεφαλαίου, εφόσον ψηφιστεί το επόμενο διάστημα το σχετικό νομοσχέδιο.

Ανοιχτό το θέμα για τις ομαδικές απολύσεις

Ανοιχτό παρέμεινε το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τα στελέχη της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.

Μετά τη συνάντηση, μέρος της οποίας έγινε με την παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εμφανίστηκαν καθησυχαστικά.

«Διαπραγματευόμαστε στην κατεύθυνση να βρούμε μια κοινή οδό με τους εκπροσώπους των δανειστών. Θα υπάρχει τις επόμενες μέρες νέα συνάντηση προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση» τόνιζαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη. «Το θέμα μας ήταν η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων» είπε, για να προσθέσει ότι οι περίπου τρεις ώρες που διήρκεσε η χθεσινή συνάντηση αναλώθηκε στο να εξηγήσει το υπουργείο Εργασίας το διάδοχο καθεστώς που θα αφορά την απελευθέρωση των απολύσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης.

Εξηγώντας η ίδια πηγή τόνιζε ότι κατά την πρώτη συνάντηση που έγινε την αρχή της εβδομάδας οι εκπρόσωποι των δανειστών έμειναν με την εντύπωση πως αντί της πλήρους απελευθέρωσης που ζητούσαν, και μάλιστα με νομοθετική κατοχύρωση, η ελληνική πλευρά πρότεινε τη σημερινή παρέμβαση του υπουργού Εργασίας με κάποιες μικρές τροποποιήσεις.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι η επόμενη συνάντηση θα έχει ως στόχο να εκφράσει η τρόικα άποψη για την ελληνική πρόταση και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, με στόχο να υπάρξει κοινός τόπος στην αλλαγή του σημερινού καθεστώτος.

Οι εργοδοτικές εισφορές

Ουδείς όμως από τους συμμετέχοντες στη χθεσινή συνάντηση θέλησε να απαντήσει για το αν έχει κλείσει οριστικά το δεύτερο μεγάλο θέμα του υπουργείου Εργασίας, που αφορά το χρόνο και τον τρόπο μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% μέχρι και το 2016.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήθελαν χθες, εκτός από το σενάριο της μείωσης σε μία δόση, να εξετάζεται και ένα δεύτερο εναλλακτικό που θέλει τη μείωση του μισθολογικού κόστους σε δύο δόσεις, μία 2,6% μέσα στο 2014 και μία δεύτερη κατά 1,3% τον επόμενο χρόνο ώστε να απορροφηθεί πιο ομαλά το κόστος από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν βρέθηκε το φάρμακο

Ρήξη και στο θέμα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων υπήρξε χθες κατά τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο υπουργός Υγείας ανέπτυξε κατά τη συνάντηση την ελληνική εκδοχή για τα ΜΗΣΥΦΑ. Είπε, δηλαδή, ότι η ελληνική πλευρά ζητά να συνεχίσει η διάθεση των ειδών αυτών μόνο από τα φαρμακεία και να πάψει να υπάρχει σταθερό ποσοστό κέρδους όπως ισχύει σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό ισχυρίστηκε ότι θα μπορούν οι τιμές των ειδών αυτών να υποχωρήσουν και να επιτευχθεί ο στόχος της αλλαγής που εισηγείται ο ΟΟΣΑ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ανέπτυξαν τη δική τους εκδοχή για την αλλαγή. Ζήτησαν όχι μόνο τα ΜΗΣΥΦΑ να διατίθενται εκτός φαρμακείων, αλλά να δημιουργηθεί και μια νέα κατηγορία καταστημάτων.

Να υπάρξουν, δηλαδή, αλυσίδες φαρμακείων τα οποία θα απασχολούν για τη διάθεση των ειδών αυτών φαρμακοποιούς χωρίς να είναι απαραίτητο -όπως ισχύει σήμερα- να έχει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ή των καταστημάτων την ειδικότητα του φαρμακοποιού.

Ο υπουργός Υγείας απέρριψε τη λύση των δανειστών, τονίζοντας ότι ουσιαστικά θα τινάξει στον αέρα ολόκληρο τον κλάδο των φαρμακοποιών οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα με άλλο καθεστώς.

Τόνισε, πάντως, ότι η όποια αλλαγή χρειάζεται μια μακριά περίοδο προσαρμογής. Με δεδομένο αυτό τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνουν αιφνιδιαστικές αλλαγές όπως αυτές που προτείνει η τρόικα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως το rebate και το claw back.

(πηγή: http://www.naftemporiki.gr )