Πίστωση χρόνου για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θέλουν οι τράπεζες

Προσδοκούν ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης το οικονομικό περιβάλλον θα έχει βελτιωθεί

Τη μέγιστη δυνατή ευελιξία ως προς τον χρόνο διενέργειας των αυξήσεων κεφαλαίων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης ζητούν από την κυβέρνηση και την τρόικα οι τράπεζες.

Οι τράπεζες επιδιώκουν οι αυξήσεις να γίνουν προς το τέλος της άνοιξης, καθώς μέχρι τότε η ορατότητα στην οικονομία θα έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό και –εφ’ όσον η κυβέρνηση προχωρήσει με ταχύτητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων– θα έχουν εμφανιστεί τα πρώτα απτά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, ο βαθμός επιτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης θα κριθεί από δύο βασικά στοιχεία: πρώτον, από τη δομή του εγχειρήματος και τα κίνητρα που θα δοθούν για τη διατήρηση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας των τραπεζών και δεύτερον, από τον χρόνο διενέργειας των αυξήσεων κεφαλαίου. Υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να δοθεί ικανό χρονικό περιθώριο στις τράπεζες για τη διενέργεια των αυξήσεων κεφαλαίου ώστε όχι μόνο να έχει σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον, αλλά να εμφανιστούν ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης και να έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες ιδιωτικοποιήσεις.

Αν οι αυξήσεις πραγματοποιηθούν την άνοιξη ή και αργότερα, τότε η ορατότητα για την πορεία της οικονομίας και ευρύτερα της χώρας θα έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί, που αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών. Το ζήτημα είναι η δομή και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης να οριστικοποιηθούν άμεσα, να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας και εν συνεχεία να δοθεί ικανός χρόνος στις αγορές ώστε να αναζητήσουν κεφάλαια από τις αγορές.

«Μόνο αν οι αγορές πειστούν ότι η Ελλάδα έκανε τη μεγάλη υπέρβαση, αντιμετωπίζοντας δυναμικά και αποτελεσματικά τις προκλήσεις, και δημιουργήσει προσδοκίες ανάκαμψης θα ανοίξουν και πάλι οι αγορές και θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέους επενδυτές», υπογραμμίζουν στην «Κ» στελέχη τραπεζών. Οπως έχει η κατάσταση σήμερα, ακόμα κι αν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης ήταν οι καλύτεροι δυνατοί, είναι αδύνατη η προσέλκυση ξένων επενδυτών, καθώς ο κίνδυνος χώρας παραμένει μεγάλος ενώ πολλοί εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τις δυνατότητες ανάκαμψης της χώρας μας. Η κυβέρνηση, σημειώνουν στελέχη τραπεζών, όχι απλώς πρέπει γρήγορα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά ακόμα πιο γρήγορα να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Μόνο μέσα από έργα και αποτελέσματα θα αρχίσει η αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη για τη χώρα, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή επενδυτών. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει με ταχύτητα στις ιδιωτικοποιήσεις και στις άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε το κλίμα για τη χώρα θα αλλάξει γρήγορα και οι διοικήσεις των τραπεζών θα μπορούν να υποστηρίξουν με ισχυρά επιχειρήματα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος με στόχο την προσέλκυση επενδυτών.

Αντίθετα, σήμερα, παρά τη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα στην Ευρώπη, η δυσπιστία παραμένει και η οικονομία βυθίζεται με ρυθμό άνω του 6%, οδηγώντας στον πολλαπλασιασμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένας λογικός επενδυτής που θα τοποθετούσε κεφάλαια στις τράπεζες». Το σημείο καμπής για τις τράπεζες είναι ότι όταν αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας, όχι μόνο θα σταματήσουν να δημιουργούνται νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά πολλά από αυτά που σήμερα έχουν στιγματιστεί ως «σε καθυστέρηση» θα επιστρέψουν σε κατάσταση εξυπηρέτησης. Ετσι, οι τράπεζες θα μπορέσουν σταδιακά να μειώσουν το ύψος των προβλέψεων που διενεργούν, αυξάνοντας την κερδοφορία τους.

(Πηγή: http://news.kathimerini.gr)